top of page
Zoeken

Module 2: Traumatische rouw

  • Foto van schrijver: Marianne Van Hoof
    Marianne Van Hoof
  • 26 nov 2023
  • 2 minuten om te lezen

Vrijdag hadden we les van Erik De Soir over traumatische rouw. In de voormiddag vertelde Erik ons verhalen die hij heeft meegemaakt in zijn loopbaan.


Vooraleer we begonnen liet hij ons twee liedjes beluisteren. Het eerste kan je hier ontdekken, het tweede is van Kapitein Winokio dat hij heeft gebracht op de herdenkingsviering in Lommel, een jaar na de busramp in het Zwitserse Sierre .

Dat liedje heeft Kapitein Winokio geschreven voor de leerlingen en leerkrachten die overleden zijn in de busramp.

Het was heel mooi maar het is niet uitgebracht dus ik kan het jullie niet tonen.


Erik De Soir, zijn vrouw Lies en natuurlijk ook nog andere hulpverleners hebben de opvang van de school en van de families van de overledenen op zich genomen . In basisschool 't Stekske overleefden 15 kinderen en 2 leerkrachten de klap niet. Wat een intens gebeuren !


Verliezen zoals deze die plotseling en/of onder traumatiserende omstandigheden plaatsvinden - bijvoorbeeld in een context van een ramp, een moord, een zelfdoding, een ongeval of elke andere vorm van brutaal, abrupt overlijden - , leiden vaker tot problemen dan verliezen ten gevolge van natuurlijke oorzaken. De term 'traumatische rouw' is relevant in dit verband: traumatische rouw verwijst naar een combinatie van intense rouwreacties en traumatische stressreacties, in de nasleep van traumatische verliezen.


Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de intensiteit van rouwreacties en het herstel daarvan.


-Meer nabije verliezen (van een partner of een kind) leiden vaker tot intense rouwreacties dan verliezen die meer op afstand staan.

-Verliezen die in traumatische omstandigheden gebeuren (zie hierboven)

-Ook persoonskenmerken van nabestaanden zijn van invloed op de intensiteit van rouwreacties. Mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor angst, spanning en depressies hebben meer kans op verstoorde rouw.

-Dat geldt ook voor mensen met een angstige hechtingsstijl, gekenmerkt door een negatief zelfbeeld en weinig vertrouwen in relaties.

-Mensen die na een verlies goed ondersteund zijn, ruimte krijgen om te rouwen en aanmoediging krijgen om door te gaan zijn bevoorrecht.


Ongeveer de helft van de mensen die met een nabij verlies wordt geconfronteerd herstelt probleemloos. Dat zijn mensen die weliswaar geraakt zijn door hun verlies maar geen professionele hulp nodig hebben.

Om en nabij 10% van de mensen krijgt wel serieuze psychische problemen waar professionele hulp is aangewezen.

Zo'n 40% van de mensen zit tussen deze twee groepen in. Het zijn mensen die het zwaar hebben in de eerste maanden na het verlies, maar die nog wel een goede kans maken om te herstellen.

Dit is de groep die we moeten herkennen om goede preventieve zorg te kunnen bieden.

Met deze groep gaan wij als rouwcoaches aan de slag.

Bedankt en tot over 3 weken !


 
 
 

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
astrid de roy
astrid de roy
Dec 01, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Marianne, dank je om ons mee te nemen in je proces. dat kan alleen maar helpen. Zo mooi dit traject. Lijkt me heel boeiend. En ook heel intens.

echt heldere verslagen, fijn om te volgen.

dikke dikke dikke knuffel

astrid


Like

gijsbers.vriens
Nov 26, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Bedankt Marianne, voor de heldere samenvatting van een zware les! Je hebt alles mooi op een rijtje gezet, geweldig. 😘 Annemie

Like
bottom of page