Module 3: Lesdag 7: Presence-Proces-Procedure
- Marianne Van Hoof
- 13 jan 2024
- 2 minuten om te lezen

Gisteren was het onze eerste les van het nieuwe jaar.
We verdiepten ons in de 3 P's van de rouwcounselor.
De basis van alle rouwtherapie is onze aanwezigheid (Presence). Zowel die van onze cliënt als die van de counselor. We moeten allebei kunnen landen, er gewoon zijn, anders kan er geen gesprek starten.
We moeten AANWEZIG zijn. Indien je als counselor zelf aanwezig bent, is het voor de cliënt ook al moeilijker om afwezig te zijn.
Je kan al starten door te vragen of de cliënt iets wil drinken dan kan de cliënt in tussenuit al een beetje tot rust komen. Indien de cliënt toch afwezig blijkt te zijn, kan je door gerichte vragen te stellen erachter komen hoe dat komt. Wat heeft hij nodig om toch aanwezig te worden ?
Dan volgt het Proces. Hoe gaan we de begeleiding op gang krijgen?
Lead from one step behind (Robert Neimeyer)
De therapeut legt bij wijze van spreken zijn hand op de schouder van de cliënt en de cliënt geeft het tempo aan. De cliënt geeft aan wat kan en niet kan.
Tijdens het proces is het de bedoeling dat de cliënt het objectieve verhaal (external narrative) van het verliesmoment vertelt. De cliënt mag het verhaal starten waar hij wil maar de bedoeling is dat de counselor precies een film krijgt te zien wat er op het moment dat het verlies zich voordoet, gebeurt. Waar was de cliënt, hoe laat was het, was hij alleen, ............
De cliënt mag emoties benoemen maar de counselor gaat er niet op in. Dat is wel van tevoren meegedeeld.
Daarna komt het emotiegerichte verhaal (internal narrative). Werken met de emoties die de cliënt op dat moment bereid is om te tonen. Je kan niet werken met emoties als de cliënt ze niet toont.
Wat zouden de emoties moeten doen om verandering op gang te brengen bij de cliënt ?
Tenslotte volgt het verhaal van betekenisgeving (reflexive narrative)
Elk verlies is zinloos maar er kan wel iets van betekenis uit voort komen. Dat vind ik persoonlijk zeer waar. Het verlies van Rint is zo zinloos maar wat heeft het ons allemaal gebracht?
Een nieuwe uitdaging (dit postgraduaat), heel veel vrienden van Rint leren kennen, nog veel meer sociale contacten gekregen, boeiende gesprekken, je gedragen voelen en nog zo veel meer.
Een nieuw onderzoek heeft ook aangegeven dat betekenis vinden in het verlies een centrale rol speelt in de rouwverwerking.
Als laatste punt volgt de Procedure.
Op welke manier krijgen we dit allemaal op gang ?
Welke tools kunnen we daarvoor gebruiken ?
Technieken zijn alleen helpend als de cliënt ze ook ziet zitten.
Dat kan gaan van samenstellen van muzieklijsten, collagewerk, de verlieservaring tekenen, analoog luisteren, in gesprek gaan met de overledene .........
Het was weer een interessante dag waarin we veel praktische tools kregen die we later in onze functie van rouwcounselor kunnen gebruiken.
Ik ben deze blog gestart om mensen kennis te laten maken met de verschillende aspecten van rouw en verlies maar vanaf nu is er nog een reden bijgekomen.
Gisteren hebben we tijdens de les ook gesproken over ons eindwerk. We kregen de mogelijkheid om er iets creatiefs van te maken. En weten jullie wat zo fantastisch is ?
Ik mag deze blog gebruiken als mijn eindwerk. Het geeft immers weer welke stappen ik dit jaar heb gezet vanaf het prille begin tot de start van een ander begin.
Bedankt !
Goed bezig lieve Marianne, deze blog is niet alleen voor je eindwerk maar ook voor ons als lezer zeer waardevol❤️
Wat heb je dat helder weergegeven, alsof we de sessie mee gevolgd hebben. bedankt
Weeral herl boeiend en inspirerend. Bruikbaar voor alle hulpverlening rond trauma, angst🙏🙏🙏