top of page
Zoeken

Module 3: Lesdag 8: Focusing = (innerlijk) luisteren

  • Foto van schrijver: Marianne Van Hoof
    Marianne Van Hoof
  • 27 jan 2024
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 28 jan 2024

De lessen over dit onderwerp worden gegeven door Dokter Jessie Delooz. Zij is psychiater -systeemtherapeut en Focusing georiënteerd psychotherapeut.

De bedoeling is dat zij ons gedurende twee opleidingsdagen de beginselen van Focusing leert kennen. Als kind konden wij dat allemaal maar spijtig genoeg zijn dat zaken die we kwijt zijn geraakt door onze opvoeding. Sommige mensen hebben het nog wel ergens verstopt in hun zijn maar de meeste volwassenen zijn het verleerd.

Omdat er veel waardevols in die levenswijze zit, is het de bedoeling dat wij het als toekomstige counselors, het zelf terug onder de knie krijgen om het daarna te kunnen gebruiken bij onze cliënten.

Maar wat is dat nu eigenlijk dat 'Focusing' ?


Eugene Gendlin, hoogleraar filosofie en psychologie aan de universiteit van Chicago stelde vast dat psychotherapie maar bij een klein deel van de patiënten een wezenlijke verandering bracht in hun leven.

Het maakte niet uit om wat voor therapierichting of therapeut het ging. Deze uitkomst was verrassend en pijnlijk voor alle therapeuten. Het liefst schoof men dit onderzoek terzijde. Gendlin ging enkele jaren later op zoek wat een therapie dan wél succesvol maakte. Dat bleek aan de cliënt zelf te liggen, aan iets wat die vanbinnen


deed, en dat was al te herkennen in de eerste of tweede therapiesessie !

Gendlin vroeg zich af wat die succesvolle patiënten dan precies vanbinnen deden, en of dat geleerd kon worden door degenen die het niet meer uit zichzelf deden.

Het leek wel of ze bij iets vanbinnen in hun lijf te rade gingen.

Daar bleven ze meestal een tijdje bij, op hun zoekende, aftastende manier. Als er van daaruit iets naar boven kwam, was dat verfrissend, verhelderend en een volgende stap in hun proces kwam daarbij vaak in zicht. Aan datgene waarbij deze mensen te rade gingen, gaf Gendlin de naam felt sense, een nieuwe naam voor een nieuw concept.

Hij omschrijft felt sense onder andere als 'een aanvankelijk vage notie, lijflijk ervaarbaar en met een soort weten dat er meer aan vastzit, dat het betekenis heeft, maar nog niet meteen in woorden is te vatten.

Gendlin ontwikkelde een werkwijze voor Focusing in 6 stappen.

Je kan Focusing gebruiken als therapie maar meestal gebruikt men het als hulpmiddel in de therapie.

Wij bestudeerden in de opleiding de 4 stappen voor Focusing van Ann Weiser Cornell.

Zij had in haar beginjaren nog samengewerkt met Gendlin.


stap 1: Naar binnen gaan, aandacht naar je lichaam brengen

stap 2: Contact maken met iets vanbinnen

stap 3: Contact verdiepen, bij iets blijven

stap 4: Afronden, naar buiten komen


De bedoeling is dat je langzamerhand een gezonde relatie met je binnenwereld opbouwt. Goed mogelijk dat je daar een tijdje voor moet oefenen. Het begint altijd met iets vaags. Het ontvouwt zich pas tot iets concreets als je er met je aandacht bij blijft.

En je moet er er wel pauze en stilte voor creëren. Als je alleen maar zit te praten, ga je weinig ontdekken. Dan is er geen ruimte voor iets nieuws omhoog te laten komen. Daarom is pauzeren zo'n belangrijke stap.

Heb je het eenmaal onder de knie, dan zal je zien dat er langzaam steeds meer laagjes verschijnen. Steeds meer stukjes van het verhaal die zich alleen maar laten zien wanneer je er ongehaast, en met je volle aandacht, bij bent.


Want dat is Focusing: leren luisteren naar de verhalen die zachtjes worden verteld door je eigen lichaam.


Is jullie interesse gewekt ?

Neem dan eens een kijkje op internet !

En natuurlijk volgende keer nog meer info over dit onderwerp !

Bedankt voor jullie tijd !



f

eee

een,,


 
 
 

1 commentaire

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
KANSMAKERS
KANSMAKERS
29 janv. 2024
Noté 5 étoiles sur 5.

mooi! Fijn dat je dit deelt. ja die 'felt sense' daar zit zoveel wijsheid, ik 'werk' er ook mee, soms pijnlijk maar ook heel bevrijdend en het haalt je uit je denken en je 'hoofd'. Krachtig dat ze het ook aanbieden in je opleiding, want een ondoorvoelde of niet ondersteunde rouw kan blijkbaar soms echt in het 'lichaam' kruipen en er zich vastzetten. En dan is het goed dat je dat kan begeleiden. liefs

J'aime
bottom of page